Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Használati útmutató tapétázáshoz

Gyakori kérdések tapétázással kapcsolatban

2020. 10. 28. 13:39:19

Milyen a Kétrétegű papírtapéta?

A felső, színes, mintával nyomtatott papírhoz hozzáragasztanak egy alsó papírréteget, majd a falnak struktúrát adó dombornyomással látják el.
Fényálló, nedves tisztítása nem ajánlott.
 
Milyen a Habosított tapéta?
Az egyre korszerűbb gyártási eljárásoknak köszönhetően dekoratív, tartós, jól tisztítható falfelületeket hozhatunk létre.
A tapéta lecserélésekor a felső, műanyag réteg lehúzható, így a falon maradó alsó papírréteg jó alapot biztosít az újratapétázáshoz.
 
Milyen a Vinyl vagy selyem tapéta?
Nagyon tartós falburkoló, amelyet rendkívül elegáns selyemfényű vagy matt felülettel látnak el. Újratapétázáskor felső rétege lehúzható.  
 
Milyen a Vlies /Gyapjúrostos/ tapéta?
A legkorszerűbb, környezetbarát falburkoló, amely papír helyett textilszálakat és cellulózt tartalmaz, amely számos előnyt biztosít a számunkra.
 
* egyszerűen, gyorsan felrakható, akár házilag is,
* nagyban elősegíti a jó minőségű, "csíkmentes" tapétázást,
* a fal mozgása esetén nem reped el,
* lélegző, páraáteresztő tulajdonságú,
* javításkor (pl. villanyszerelő doboz kibontása) maradéktalanul lehúzható a falról, majd akár újra vissza is lehet ragasztani.
*egyes típusai átfesthetőek.

Felrakási útmutató

Az alábbi ismertető segítséget nyújt a tapétázás műveleteinek megismerésében, mely nemcsak a munkát maguk végzőknek lehet hasznos, hanem a tapétázó mester munkáját figyelemmel kísérőknek is.

Mielőtt elkezdenénk

* Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl. 7A). Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni.
* A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét.

A meglévő falburkoló eltávolítása

* A falfelületen lévő régi anyagok, festékek, tapéták eltávolítása, lekaparása.
* A régi papír alapú tapétát vízzel vagy tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni.
* Ha a kaparás után nagyobb (3-4 mm) mélyedések, vakolati sérülések maradtak, akkor ezeket réskitöltő anyaggal javítsuk ki.
* A letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval.

Hogyan kell glettelni?

* Egyenletes, sima falfelület biztosítása, a kisebb hibák, repedések kijavítása.
* Használjon mészalapú (ne gipszalapú) glettanyagot.
* A glett megszáradása után a falat át kell csiszolni, majd a tökéletes fal érdekében esetleg még egyszer átglettelni, csiszolni.
* A glettelés befejezése után a falat át kell kenni híg tapétaragasztóval a fal szívóképességének csökkentése érdekében.


Hogyan kell makulatúrázni?

* A tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását nagyban elősegíti, ha a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral vonjuk be a tapétázás előtt.
* Selyem (vinyl) és habosított tapéta esetében minden esetben el kell végezni ezt a műveletet

a teljes felületen, ne használjon makulatúra csikot.
* Papírtapéta esetében csak javasolt, míg vlies tapéta esetében nem szükséges az alkalmazása.
* Lehet a teljes falat makulatúrázni vagy csak a majdani tapétaillesztések helyére 20 cm széles csíkot ragasztani.
* A keletkezett szintkülönbséget a fal és a makulatúra papír szélei között, az átlapolásokat el kell glettelni.
* Korszerű, de még nem elterjedt lehetőség a Vlies makulatúra alkalmazása. Egyszerű, gyors felrakásával kiváló, rugalmas, kritikus helyeken (pl. gipszkarton a tetőtérben) sem repedő alapot tudunk biztosítani a tapétázáshoz.

Milyen ragasztót használjak tapétázáshoz?

* Minden esetben használjon jó minőségű, por alakú tapétaragasztót. Kerülje a CMC tapétaragasztó használatát.
* A por alakú ragasztót hideg vízben, a víz intenzív kavarása közben kell feloldani, majd várni kell amíg besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Célszerű az előírtnál kevesebb vizet használni, mert a túl sűrű ragasztót vízzel lehet hígítani, de a túl hígat a csomósodás miatt már nem lehet sűríteni.
* Papírtapétához "normál", míg a habosított és selyem tapétához "speciál" ragasztót kell használni. A Vlies tapétákhoz már készülnek a fali ragasztásos technikát könnyítő "vlies" vagy "direct" ragasztók.

Hogyan kell a tapétát felragasztni?

* A tapéta csíkok felragasztása a tapéta anyagától, típusától függően különböző lehet, de néhány dolgot minden esetben figyelembe kell venni:
* A tapéta hátoldalán jelölje be a levágott tapétacsíkok tetejét, hogy az egyes lapok biztosan egy irányba álljanak. Ha a tapéta címkéjén a jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva, váltakozó irányba kell felrakni.
* A tapéta címkén található minta illesztés jel figyelembe vételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva.
* Egy falfelület első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Az utolsó csíkot kismértékben (2-3 cm) hajtsuk át a következő falszakaszra, amely részre rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani.
* A tapétázás során kerüljük a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás a tapéta nagymértékű zsugorodásával járhat, valamint a megfelelőn erős ragasztókötés kialakulását is gátolja.


Papír és habosított tapéta felrakása hogyan történik?

* A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk.
* Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után (kb. 5 perc), akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* A túlzott ázás elkerülése érdekében ne használjon híg ragasztót.
* Fontos, hogy az egyes csíkok lehetőleg azonos ideig ázzanak, puhuljanak.
* A felrakás során esetleg kikenődött tapétaragasztót azonnal, nedves ronggyal távolítsuk el a tapéta felületéről.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot.

Selyem tapétát hogyan kell felrakni?

Mivel a selyem tapéta általában fényes felületén a fény intenzíven "játszik", ezért különösen ügyeljünk arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a tapéta felületére.
A selyem tapéták nehezebb súlyúak (akár fél kg is lehet m2-ként), ezért a ragasztókötés erőssége különösen fontos.
A selyem tapéta ragasztásakor keletkezett nedvesség kifelé kevéssé, inkább csak a fal belseje felé tud eltávozni, így fokozott igénybevételnek kitéve a glettanyagot, az alapozást.
A fenti tulajdonságok miatt a selyem tapéta felrakását házilag nem javasoljuk, inkább bízzon meg megbízható, kiváló szakembert a munka elvégzésére.

A felrakás sajátosságaival megbízóként sem árt ha tisztában vagyunk:

* A glettelést megfelelő, a fokozott nedvesség hatására sem felázó glettanyaggal végezzük.
* A felületi fénytörés miatt az alap teljesen sima, alaposan átcsiszolt, glettmorzsa mentes legyen.
* A fal túlzott szívóképességét legalább egyszeri, híg ragasztóval történő átkenéssel csökkentsük.
* Mindig kell jó minőségű makulatúra papírt használni. Lehetőleg teljesen leburkolva a falat, de minimum az illesztésekhez kell papír csíkokat rakni.
* Csak erős, nagyon nehéz tapétához különösen erős (pl. Metylan Spezial) ragasztót használjunk.
* A sűrűre, szinte pudingszerűre kikevert ragasztót mindig tapétázó kefével kenjük a tapétára. Ne használjunk tapétakenő gépet.
* A sűrű, erős ragasztót vékonyan de egyenletesen kenjük a tapéta hátoldalára, különösen ügyelve a szélek elégséges, de ne túlzott bekenésére.
* Vinyl tapétáknál az egyes lapok ázási ideje a papírtapéta ázási idejének akár kétszerese is lehet (kb. 6-10 perc). Ügyeljünk az egyes lapok azonos ázási idejére.
* A tapéta felületére esetlegesen kikerült ragasztót puha, tiszta, kissé nedves ronggyal azonnal távolítsuk el.
* A munkafelületet, tapétázó asztalt, kezünket rendszeresen tisztítsuk.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot. Forró nyári napokon célszerű a munkát a délutáni, esti órákban végezni.

Vlies tapétát hogyan kell felrakni?

* A dekoratív, igényes falfelületeket gyorsan és egyszerűen tudunk létrehozni Vlies tapétával. A művelet egyszerűsége nagyon megkönnyíti a házilagos tapétázást is.
* A falat a nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre) kikevert "speciál" vagy "vlies" ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík + 20 cm szélességben. A ragasztót célszerű szőrös teddy hengerrel felhordani.
* Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* Alul, felül a túllógó részeket levágjuk.

 

Bordűrt hogyan kell felrakni?

A bordűrt festett falra vagy papírtapétára gond nélkül ráragaszthatjuk. Használjunk erős, "speciál" tapétaragasztót.

Műanyag bevonatú tapéták (habosított, selyem és vlies) esetében azonban célszerű a bordűrt a falra ragasztani.

* A bordűr helyét pontosan kirajzoljuk, majd a tapétázást csak a vonalig végezzük. Végül a bordűrt felragasztjuk a kihagyott helyére.
* Vlies tapéta esetében - mivel ez nedves állapotban is kiválóan vágható - a bordűr elsőként is felrakható, majd az egyes tapétacsíkokat a felrakásuk során egyenként hozzávágjuk a bordűrhöz.

Műanyag tapétára a bordűr kizárólag erre a célra szolgáló, speciális bordűr ragasztóval tehető fel.

Dombor-nyomott akril papírtapéta használati utasítás

A tapétázás megkezdése előtt ellenőrizze a cikk és a tételszámot, a színek és a minták azonosságát a tekercsekben. Ügyeljen a szomszédos csíkok mintázatára. Egy adott falrésznél csak azonos gyártási számú tekercseket használjon. A ragasztandó felület legyen tiszta, száraz, alapozott vagy makulatúrázott. Javasoljuk, hogy kiváló minőségű tapétaragasztót használjon, szigorúan betartva az előkészítési utasításokat. A tapéta címeket, illetve egy darab tapétavágatot őrizzen meg a munka teljes befejezéséig!  Reklamációt csak ezekkel együtt fogadunk. Bontott illetve maradék tekercseket nem vásárolunk vissza, nem cserélünk.  Vágja a tapétát egy irányba, figyelembe véve a falak magasságát és a minta egyezését.  A csíkok teljes hosszában egyenletes, vékony rétegben kenje fel a ragasztót a hátoldalra, teljes szélességben.  A beragasztózott csíkokat száraz kefével  vagy hengerrel simítsa a falra. Ne hagyja, hogy a tapéta átázzon. Ha a ragasztó a felső oldalra kerül, törölje le egy száraz ruhával.  Amíg a tapéta teljesen megszárad , tartsa állandóan a helyiség hőmérsékletét, és kerülje a huzatot. Három csík illesztése után ellenőrizze ismét a minőséget a lehetséges hibák észlelése érdekében. Bármilyen hiba esetén függessze fel a további munkát. A jelen utasítás megsértésével  felragasztott tapéta minőségére vonatkozó igények nem fogadhatók el. A hibás tekercseket csak címkékkel együtt cseréljük. Címke nélküli tapétára semmilyen utólagos reklamációt nem fogadunk el.

Hogyan lehet felragasztani a bordűrt?

Ahogy az a tapétáknál is lenni szokott, ezeket is felragaszthatod magad egy kis kézügyességgel és türelemmel. Az első lépés, mint a tapéták esetében is hogy elegyengeted a falrész egyenetlenségeit, hogy minél „simábban feküdjön” a falra.
Mindegy, hogy tapétaragasztó segítségével felragasztható vagy öntapadós dekorcsíkól van szó, a felragasztás során ügyelni kell arra, hogy a minta folytonosságát a szobánk falsarkainál biztosítsuk. A bordűrök falra történő felragasztásának megvan az az igen előnyös tulajdonsága, hogy akár már meglévő tapétára, akár festett falra utólag is minden gond nélkül felragasztható. Figyeljünk azonban arra, hogy amennyiben a bordűr ráragasztását tapétára szeretnénk kivitelezni, minden esetben használjunk speciális „bordűr ragasztót”.
Az öntapadós bordűr csík felragasztásának elengedhetetlen feltétele a tapétázandó felület szennyeződésmentes - mindenekelőtt pormentesség, zsírmentesség – állapota a hosszú élettartam elérése és a bordűr falfelületről történő „idő előtti” leválása érdekében.
Először mindig ceruzával jelöld ki előre a bordűr helyét, ha te szeretnéd feltenni. Figyelj arra, hogy mindig pontosan vízszintesen fusson, különben optikailag felborul a szoba egyensúlya. Ellenőrizd akár többször is, hogy ne legyen egyenetlen, illetve hullámos a bordűr, mert ez nagyot ronthat az összhatáson.

Mire jó a bordűr?

Néhány évvel ezelőtt még csak vízszintes határolásra használtak keskeny csíkokat, de ma már egyre hangsúlyosabbak, színesebbek, extravagánsabbak lettek ezek a csíkok is. A lakberendezési trendek egyre jobban támogatják a merészebb faldekoráció megoldásokat, ráadásul már sokan döntenek akkor is mellettük, ha nyílászárókat, konnektorokat, vagy unalmasabb falrészeket szeretnének kiemelni.
Kiválóan alkalmasak arra, hogy kiemeljenek rejtett vagy elsikkadni látszó falfelületeket, keretet adjanak olyan elemeknek a falon, amik amúgy beleolvadnának a környezetbe. Emellett az is izgalmas, hogy a korábban egyébként még alig néhány centis szegélycsíkokat mára a szélesebb bordűrök váltották fel, melyek akár 20-30 centisek is lehetnek.