Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gyakori kérdések és használati utasítás

Milyen a Kétrétegű papírtapéta?

A felső, színes, mintával nyomtatott papírhoz hozzáragasztanak egy alsó papírréteget, majd a falnak struktúrát adó dombornyomással látják el.
Fényálló, nedves tisztítása nem ajánlott.
 
Milyen a Habosított tapéta?
Az egyre korszerűbb gyártási eljárásoknak köszönhetően dekoratív, tartós, jól tisztítható falfelületeket hozhatunk létre.
A tapéta lecserélésekor a felső, műanyag réteg lehúzható, így a falon maradó alsó papírréteg jó alapot biztosít az újratapétázáshoz.
 
Milyen a Vinyl vagy selyem tapéta?
Nagyon tartós falburkoló, amelyet rendkívül elegáns selyemfényű vagy matt felülettel látnak el. Újratapétázáskor felső rétege lehúzható.  
 
Milyen a Vlies /Gyapjúrostos/ tapéta?
A legkorszerűbb, környezetbarát falburkoló, amely papír helyett textilszálakat és cellulózt tartalmaz, amely számos előnyt biztosít a számunkra.
 
* egyszerűen, gyorsan felrakható, akár házilag is,
* nagyban elősegíti a jó minőségű, "csíkmentes" tapétázást,
* a fal mozgása esetén nem reped el,
* lélegző, páraáteresztő tulajdonságú,
* javításkor (pl. villanyszerelő doboz kibontása) maradéktalanul lehúzható a falról, majd akár újra vissza is lehet ragasztani.
*egyes típusai átfesthetőek.

Felrakási útmutató

Az alábbi ismertető segítséget nyújt a tapétázás műveleteinek megismerésében, mely nemcsak a munkát maguk végzőknek lehet hasznos, hanem a tapétázó mester munkáját figyelemmel kísérőknek is.

Mielőtt elkezdenénk

* Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl. 7A). Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni.
* A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét.

A meglévő falburkoló eltávolítása

* A falfelületen lévő régi anyagok, festékek, tapéták eltávolítása, lekaparása.
* A régi papír alapú tapétát vízzel vagy tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni.
* Ha a kaparás után nagyobb (3-4 mm) mélyedések, vakolati sérülések maradtak, akkor ezeket réskitöltő anyaggal javítsuk ki.
* A letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval.

Hogyan kell glettelni?

* Egyenletes, sima falfelület biztosítása, a kisebb hibák, repedések kijavítása.
* Használjon mészalapú (ne gipszalapú) glettanyagot.
* A glett megszáradása után a falat át kell csiszolni, majd a tökéletes fal érdekében esetleg még egyszer átglettelni, csiszolni.
* A glettelés befejezése után a falat át kell kenni híg tapétaragasztóval a fal szívóképességének csökkentése érdekében.


Hogyan kell makulatúrázni?

* A tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását nagyban elősegíti, ha a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral vonjuk be a tapétázás előtt.
* Selyem (vinyl) és habosított tapéta esetében minden esetben el kell végezni ezt a műveletet

a teljes felületen, ne használjon makulatúra csikot.
* Papírtapéta esetében csak javasolt, míg vlies tapéta esetében nem szükséges az alkalmazása.
* Lehet a teljes falat makulatúrázni vagy csak a majdani tapétaillesztések helyére 20 cm széles csíkot ragasztani.
* A keletkezett szintkülönbséget a fal és a makulatúra papír szélei között, az átlapolásokat el kell glettelni.
* Korszerű, de még nem elterjedt lehetőség a Vlies makulatúra alkalmazása. Egyszerű, gyors felrakásával kiváló, rugalmas, kritikus helyeken (pl. gipszkarton a tetőtérben) sem repedő alapot tudunk biztosítani a tapétázáshoz.

Milyen ragasztót használjak tapétázáshoz?

* Minden esetben használjon jó minőségű, por alakú tapétaragasztót. Kerülje a CMC tapétaragasztó használatát.
* A por alakú ragasztót hideg vízben, a víz intenzív kavarása közben kell feloldani, majd várni kell amíg besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Célszerű az előírtnál kevesebb vizet használni, mert a túl sűrű ragasztót vízzel lehet hígítani, de a túl hígat a csomósodás miatt már nem lehet sűríteni.
* Papírtapétához "normál", míg a habosított és selyem tapétához "speciál" ragasztót kell használni. A Vlies tapétákhoz már készülnek a fali ragasztásos technikát könnyítő "vlies" vagy "direct" ragasztók.

Hogyan kell a tapétát felragasztni?

* A tapéta csíkok felragasztása a tapéta anyagától, típusától függően különböző lehet, de néhány dolgot minden esetben figyelembe kell venni:
* A tapéta hátoldalán jelölje be a levágott tapétacsíkok tetejét, hogy az egyes lapok biztosan egy irányba álljanak. Ha a tapéta címkéjén a jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva, váltakozó irányba kell felrakni.
* A tapéta címkén található minta illesztés jel figyelembe vételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva.
* Egy falfelület első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Az utolsó csíkot kismértékben (2-3 cm) hajtsuk át a következő falszakaszra, amely részre rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani.
* A tapétázás során kerüljük a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás a tapéta nagymértékű zsugorodásával járhat, valamint a megfelelőn erős ragasztókötés kialakulását is gátolja.


Papír és habosított tapéta felrakása hogyan történik?

* A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk.
* Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után (kb. 5 perc), akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* A túlzott ázás elkerülése érdekében ne használjon híg ragasztót.
* Fontos, hogy az egyes csíkok lehetőleg azonos ideig ázzanak, puhuljanak.
* A felrakás során esetleg kikenődött tapétaragasztót azonnal, nedves ronggyal távolítsuk el a tapéta felületéről.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot.

Selyem tapétát hogyan kell felrakni?

Mivel a selyem tapéta általában fényes felületén a fény intenzíven "játszik", ezért különösen ügyeljünk arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a tapéta felületére.
A selyem tapéták nehezebb súlyúak (akár fél kg is lehet m2-ként), ezért a ragasztókötés erőssége különösen fontos.
A selyem tapéta ragasztásakor keletkezett nedvesség kifelé kevéssé, inkább csak a fal belseje felé tud eltávozni, így fokozott igénybevételnek kitéve a glettanyagot, az alapozást.
A fenti tulajdonságok miatt a selyem tapéta felrakását házilag nem javasoljuk, inkább bízzon meg megbízható, kiváló szakembert a munka elvégzésére.

A felrakás sajátosságaival megbízóként sem árt ha tisztában vagyunk:

* A glettelést megfelelő, a fokozott nedvesség hatására sem felázó glettanyaggal végezzük.
* A felületi fénytörés miatt az alap teljesen sima, alaposan átcsiszolt, glettmorzsa mentes legyen.
* A fal túlzott szívóképességét legalább egyszeri, híg ragasztóval történő átkenéssel csökkentsük.
* Mindig kell jó minőségű makulatúra papírt használni. Lehetőleg teljesen leburkolva a falat, de minimum az illesztésekhez kell papír csíkokat rakni.
* Csak erős, nagyon nehéz tapétához különösen erős (pl. Metylan Spezial) ragasztót használjunk.
* A sűrűre, szinte pudingszerűre kikevert ragasztót mindig tapétázó kefével kenjük a tapétára. Ne használjunk tapétakenő gépet.
* A sűrű, erős ragasztót vékonyan de egyenletesen kenjük a tapéta hátoldalára, különösen ügyelve a szélek elégséges, de ne túlzott bekenésére.
* Vinyl tapétáknál az egyes lapok ázási ideje a papírtapéta ázási idejének akár kétszerese is lehet (kb. 6-10 perc). Ügyeljünk az egyes lapok azonos ázási idejére.
* A tapéta felületére esetlegesen kikerült ragasztót puha, tiszta, kissé nedves ronggyal azonnal távolítsuk el.
* A munkafelületet, tapétázó asztalt, kezünket rendszeresen tisztítsuk.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot. Forró nyári napokon célszerű a munkát a délutáni, esti órákban végezni.

Vlies tapétát hogyan kell felrakni?

* A dekoratív, igényes falfelületeket gyorsan és egyszerűen tudunk létrehozni Vlies tapétával. A művelet egyszerűsége nagyon megkönnyíti a házilagos tapétázást is.
* A falat a nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre) kikevert "speciál" vagy "vlies" ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík + 20 cm szélességben. A ragasztót célszerű szőrös teddy hengerrel felhordani.
* Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* Alul, felül a túllógó részeket levágjuk.

 

Bordűrt hogyan kell felrakni?

A bordűrt festett falra vagy papírtapétára gond nélkül ráragaszthatjuk. Használjunk erős, "speciál" tapétaragasztót.

Műanyag bevonatú tapéták (habosított, selyem és vlies) esetében azonban célszerű a bordűrt a falra ragasztani.

* A bordűr helyét pontosan kirajzoljuk, majd a tapétázást csak a vonalig végezzük. Végül a bordűrt felragasztjuk a kihagyott helyére.
* Vlies tapéta esetében - mivel ez nedves állapotban is kiválóan vágható - a bordűr elsőként is felrakható, majd az egyes tapétacsíkokat a felrakásuk során egyenként hozzávágjuk a bordűrhöz.

Műanyag tapétára a bordűr kizárólag erre a célra szolgáló, speciális bordűr ragasztóval tehető fel.

Mennyi tapétát vegyünk?

Szigorúan véve a „falburkoló anyag” kifejezés az igazán pontos szóhasználat, az egyszerűség kedvéért mégis a „tapéta” szót fogjuk használni a fal- és mennyezet­burkoló anyagok összes típusára. A táblá­zatok segítségével kiszámíthatjuk, hogy hány tekercs tapétát kell beszerezni – figyelembe véve a tekercsek méretét és a minták ismétlődését is.

Mérés és számítás

A szükséges tekercsmennyiség meghatározásához nem elég egyszerűen kiszámolni a leburkolni kívánt terület nagyságát, mert egybefüggő függőleges csíkokkal kell dolgozni – elég rosszul nézne ki egy vízszintes illesztés valahol a fal kellős közepén.

Először mérjük le a fal magasságát a mennyezettől a padló szegélylécéig. Az, hogy egy tekercsből hány füg­gőleges csík jön ki, attól is függ, hogy számításba kell-e vennünk a minta ismétlődését. Egy szabványos tekercs 10 méter hosszú. Szabadon illeszthető minta esetén így egy tekercsből négy legfeljebb 2,4 méter hosszúságú csík jön ki (alul és felül rá kell hagynunk egy keveset a szél levágásához). Ha ennél magasabb a fal, már csak három csíkot kapunk, de a maradékot jól felhasznál­hatjuk az ajtók fölötti és az ablakok alatti területeken. Mintaillesztés esetén több a maradék, bár még így is ki kell jönnie három csíknak, hacsak nem rendkívül nagy a belmagasság. Amennyiben csak a derékmagasságú szegélyléc és a képakasztó léc között tapétázunk, egy tekercsből öt vagy hat csík is kijön.

A szükséges csíkok számát úgy kapjuk meg, hogy le­mérjük a szoba kerületét. Egy szabványos tekercs 53 cm széles, ha tehát a szoba körben 14 m, 27 csíkra lesz szükségünk. Tekercsenként négy csíkkal számolva hét tekercset kell vásárolnunk, tekercsenként három csík­kal számolva pedig kilencet. Amennyiben kétségeink vannak, vegyünk inkább többet, és érdeklődjük meg, hogy az üzletben visszaveszik-e a megmaradt bontatlan tekercseket.

Tekercsméretek

Egy tapétatekercs szabvány szerint 10 m hosszú és 53 cm széles. A tapétát általában egyenesre vágott széllel forgalmazzák, és csomagolás védi a szennyeződéstől. A szükséges mennyiséget kiszámító táblázatok (lent és szemben) a szabványos tekercsméretet veszik alapul. Egyes európai országokban azonban előfordulhatnak ennél keskenyebb tapéták is, Amerikában pedig a tekercsek akár kétszer ilyen szélesek is lehetnek. Ha rendhagyó méretű tapétát választunk, nézzük meg a gyártó által mellékelt tájékoztatóban a mennyiség számítására vonatkozó útmutatást.

A falak borításához szükséges tekercsek számának kiszámítása

A szoba kerülete (m)

8,5

9,5

11

12

13,5

14

A szegélyléctől mért magasság (m)
2,13-2,29

4

4

5

5

6

6

2,30-2,44

4

4

5

5

6

6

2,45-2,59

4

5

5

6

6

7

2,60-2,74

4

5

5

6

6

7

2,75-2,90

4

5

6

6

7

7

2,91-3,04

5

5

6

7

7

8

3,05-3,20

5

5

6

7

8

8

….a fenti táblázat jobb oldali folytatása:

16

17

18,5

19,5

20,5

22

23

7

7

8

8

9

9

9

7

8

8

9

9

10

10

7

8

8

9

9

10

10

8

8

9

9

10

11

11

8

9

9

10

10

11

12

9

9

10

10

11

12

12

9

10

10

11

12

12

13

Ismétlődés

A másik tényező, amelyet a tapéta mennyiségének ki­számításakor figyelembe kell vennünk, a minta ismét­lődése, mivel a mintának minden illesztésnél folytató­lagosnak kell lennie. A mintafüzetből és a címkén lévő útmutatóból megtudhatjuk a minta csúsztatásával kap­csolatos számadatokat. Minél nagyobb az ismétlődő minta, annál több esedékkel kell számolnunk, és annál több tekercsre lesz szükségünk. Nagyméretű mintázat esetén arra is oda kell figyelnünk, hogy a domináns elem megfelelően helyezkedjen el a falfelületen: a sze­rencsétlen megtörések, például fejetlen állatfigurák, kevésbé észrevehetők a fal alsó részén, mint a tetején.

Szabadon illeszthető minta esetén kevés esedékkel kell számolnunk. A vízszintesen ismétlődő minta olyan motívumokat tartalmaz, amelyek egyenes vonalban ismétlődnek ke­resztben a tapétán. Az esedék a minta ismétlődésének gyakoriságától függ, de általában nem jelentős. Az elszórt mintájú tapéták motívumai átlósan ismét­lődnek, tehát az illesztéshez a következő tapétacsíkot felfelé vagy lefelé el kell csúsztatni. Az esedék mennyiségét a minimálisra csökkenthetjük, ha az egymás után következő tapétacsíkokat két különböző tekercsről vágjuk le. Az eltolt illesztésű tapéta akkor előnyös, ha a falak nem pontosan derékszögben találkoznak.

Néhány tapéta csomagolásán olyan szimbólum lát­ható, amely „fordított felragasztást” jelez. Ez azt jelenti, hogy mindegyik tapétacsíkot az előzőhöz képest fordí­tott helyzetben kell felrakni. Némelyik szabadon illeszt­hető tapéta így felragasztva mutat a legjobban.

Gyártási szám

A gyártónak a tapétatekercseken fel kell tüntetnie a gyártási számot. A tekercsek válogatása közben ügyel­jünk arra, hogy a gyártási számuk azonos legyen. Ha a tekercsek különböző gyártási sorozatokban készültek, a színükben árnyalatnyi eltérés lehet. Éppen ezért érdemes többet vásárolni, mint amennyire szükségünk van. Ha a készletünk elfogy, és pótlólag kell vennünk egy-két újabb tekercset, ezek már más gyártási szériá­ból származhatnak.

Amennyiben az elején túl sok tekercset vásároltunk, a bontatlanokat az üzletek álta­lában visszaveszik. Ha mégis másik szériából származó tekercsekkel kell befejeznünk a munkát, próbáljuk ezeket alkóvban vagy beugrókban felhasználni, illetve a szoba olyan részein, ahol a tapéta enyhe árnyalat béli eltérése nem túlságosan szembeötlő.